Camper Showroom / Office
1 / 14

Camper Showroom / Office

Drawing inspiration from the surrounding urban condition, the Camper Showroom / Office in Shanghai recalls both the spatial qualities and the vibrant activities characteristic of life in a typical Shanghai alleyway, called a “nong-tang”.

The exterior lane extends into the showroom creating a physical sectional cut of the new house and a gathering space used for presentations and talks. A mirrored surface at the end of the lane visually lengthens the sectional cut.

Neri&Hu inserted their interpretation of a brick and reclaimed wood clad two-story house into the shell of an existing warehouse, resulting in a layering of spaces from exterior to interior to the in-between, which showcases a unique hanging shoe display.

This photo series has always resonated with us because it captures the reality of the city that we have chosen to situate our practice in—the grittiness and rawness on the one side, and the incredible warmth and humanity on the other side. These layers and textures of inhabitation are not only what inspires us, but what we aspire to (re)create.
Robert van der Hilst. Chinese Interiors, 1990-1993

The house is constructed out of timber framing using locally sourced reused wood and grey bricks as infill material. The wood salvaged from demolished lane houses reveal years of patina from paint, newspaper and wallpaper still attached to the planks.

A new skylight addition above heightens the experience of being in an exterior alley by casting long linear shadows across the walls throughout the day.

Several furniture pieces were custom designed for the project; the bronze perforated shelving, the neri&hu Solo Chair with special edition red legs, and a ‘Lazy Susan’ table for the Press Room.

This photo series has always resonated with us because it captures the reality of the city that we have chosen to situate our practice in—the grittiness and rawness on the one side, and the incredible warmth and humanity on the other side. These layers and textures of inhabitation are not only what inspires us, but what we aspire to (re)create.
Robert van der Hilst. Chinese Interiors, 1990-1993

Gross Area
300 m²

Status
Complete

Completion Date
July 2013

Duration
November 2012 – July 2013

Address
101 Gao-an Road, Xuhui District, Shanghai, China

2014
Asia Pacific Interior Design Awards 2014, by Hong Kong Interior Design Association, Hong Kong, China Camper Showroom / Office, Shopping Space Category, Gold Prize
A&D Trophy Awards 2014, by Perspective Limited, Hong Kong, China Camper Showroom / Office, Best Commercial, Retail or Office Category, Certificate of Excellence
Design for Asia (DFA) Award 2014, by Hong Kong Design Center, Hong Kong, China Camper Showroom / Office, Environmental Design - Commercial Spaces Category, Bronze Award
Good Design is Good Business Awards 2014, by Architectural Record Magazine, USA Camper Showroom / Office, Winner
INSIDE: World Festival of Interiors 2014, Singapore Camper Showroom / Office, Retail, Completed Building, Highly Commended
2013
Best of Year Awards 2013, by Interior Design Magazine, New York, USA Camper Showroom / Office, Project Design’ under Office: Fashion Category, Winner