Lee & Chew Residence

Lee & Chew Residence

In the suburban vicinity of Shanghai Pudong area, Neri&Hu was commissioned to do an architectural addition and the interior design of an existing courtyard house set in a brand new residential complex.

The concept of this project challenges and questions the notion of a residential corridor as a typology purely as a space connecting different programs. Neri&Hu intentionally uses a spatial corridor as the main architectural concept, to act both as a program connector and a space with its own identity and function.

Upon entering the house, one is confronted with an opening leading to a wooden wall that acts as the main artery for both the public and the private spaces.

This U shaped corridor clad in oak paneling wraps the main public spaces containing the living room, the dining room, the back of house in the basement, the study/library on the second floor and the internal garden. This same corridor also acts as the main connector to all the private bedrooms dispersed outside of this U shaped corridor.

The corridor is not purely a functional circulation path but have windows strategically placed along the path to create spatial layering and strategic views of the internal garden and the outside courtyard space.

Architecturally the private rooms are broken down into smaller boxes with a small courtyard between. The materials are kept muted in white, with walnut wood windows as accents on the clean, white walls.

Gross Area
1,000 m²

Status
Complete

Completion Date
December 2009

Duration
December 2007 – December 2009

Adress
Jiu Jian Tang, No. 333, Fangdian Road, Pudong District, Shanghai, China

2012
Perspective Awards 2012, by Perspective Magazine, Hong Kong, China The Lee&Chew Residence, Interior Design - Residential Category, Certificate of Excellence