Schindler City
shanghai china

Client: Schindler Group
Completion Date: July 2016
Area: 30,000sqm

 

Neri&Hu envisions a 32,400sqm headquarters for leading elevator manufacturer Schindler, as part of a new corporate master plan including offices, showroom, factories, warehouses, and research facility. Situated in the developing industrial area of Jiading, just outside of Shanghai’s city center, Neri&Hu sought to overcome the sense of isolation and vastness that characterizes industrial facilities by emphasizing the integration of human scale landscape elements and public spaces throughout the project.

 

The resulting architectural proposal is two-part, a continuous base at ground level and floating light boxes above. Challenging the typical office block typology of individual buildings loosely bound by greenery or paths, the architecture absorbs these elements into a unified podium that not only inextricably ties architecture to landscape, but makes seamless connections between all the various programs. These functions include shared amenities such as a 600 pax capacity canteen, an auditorium seating 200, several lounges and cafes, over 7000sqm of occupiable gardens, and a 300m long passageway featuring Schindler’s own moving walks to link it all together.

 

At the north-east end of the site, the base podium rises and grows in height to form the Research & Development facility. This fortress-like enclosure, with its shifting volumes, is dynamic yet solid, representing the innovative if not private nature of the work conducted here. At the opposing end of the podium, within three glass boxes, 800 employees occupy office spaces on four levels above, including meeting rooms, lounges, archives, a showroom, and a training center. Each of the three buildings features a multi-story atrium within that encourages visual and physical interactions between the different departments on each floor.

 

The two architectural elements that comprise the project are not only functionally unique, but expressed in vastly different material palettes. Aligned with the client’s mission to engage with local cultures, the podium featuring gray brick, a common building material in China, is a nod towards the material heritage of the project’s locale. For the glass boxes above, translucent channel glass sections, interspersed with white metal-framed window slots, compose a building façade that is bright, minimal, and elegant – a subtle reference to the company’s Swiss background. The resulting design is both firmly grounded in local cultures and building traditions, while celebrating the innovative and forward-thinking corporate culture of Schindler.