外滩第一台餐厅

外滩第一台餐厅

The Table Number One extension is a testament of the restaurant’s popularity among the Shanghai dining scene. In response to growing demands, Neri & Hu was invited to renovate the restaurant’s interior to accommodate increasing needs for more dining capacity. A new black box extension was inserted into the Waterhouse courtyard to create additional dining seats with a view. A new barista room now occupies the east wing of the black box extension.

Easily accessed from the ground floor of the Waterhouse Boutique Hotel, the newly renovated restaurant now occupies a total of 140m², in which includes a reception, an open bar, a main dining area and a barista room. Upon entering the restaurant, what previously occupied the bar is transformed into a designated reception entry, equipped with full height coat closets and a custom reception table. Sections of vertical mesh screen separates the reception room from the open bar and main dining space. The vertical metal mesh panels appears again in the bar area, layered with tinted mirror, creating an intriguing play on visual depth. A former private dining room was demolished to make way for the new bar. Columns originally covered inside the PDR walls were stripped down and exposed as free standing columns.

The bar features floating bronze boxes inspired by American Artist Donald Judd’s minimalist interpretations on volumes. Through carefully crafted workmanship and material choice, the combination of brushed bronze volumes set directly against black stained oak further characterizes the bar as a uniquely new feature to the restaurant. Behind the bar are four sets of delicate bronze shelving fixtures, neatly divided and centered on the vertical mesh panels. Separating the main dining area from the open bar are five continuous segments of leaners, essentially a variation of the vertical mesh panels. The leaner counter top again features black stained oak with bronze details, consistent with the materiality of the bar.

In the main dining space, Neri & Hu kept the original walnut ceiling and extended the grey brick paving to the rest of the restaurant, including the new extension. Three sets of custom linear pendants hangs from the existing ceiling. Owning to the restaurant needs, the original communal reclaimed wooden tables were modified and refurbished to accommodate smaller, more private seating groups. On opposite ends of the dining room features a set of custom green leather banquettes, adding variety to the restaurant’s seating arrangements and the interior color palette. New bronze floor lamp fixtures were also added to the main dining area, either set behind the banquettes or fixed to the existing concrete columns throughout the space. Each one of the floor lamp fixtures was tailored and made to fit its corresponding column on site.

面积
145平米

项目状态
建成

竣工时间
2015年3月

项目周期
2014年9月–2015年3月

地址
中国上海市黄浦区毛家园路1-3号

2018
2018上海米其林指南外滩第一台餐厅, 推荐餐厅
2017
环球美味2017 全国卓越酒水服务大赛,环球美味水舍南外滩精品酒店, 卓越服务奖
读者之选 2017,城市周末杂志,中国上海外滩第一台餐厅, 卓越早午餐,荣誉提名奖
2017 中国年度红酒榜单大奖外滩第一台餐厅, 推荐奖
2017 中国餐厅周大奖,鼎食聚外滩第一台餐厅, 获最佳服务奖
2015
2015年度最佳设计大奖赛,美国纽约室内杂志外滩第一台餐厅改造, “最佳休闲餐厅” 优胜奖
2014
“上海最佳餐厅之一”, 尚流杂志外滩第一台餐厅
读者之选,城市周末杂志,中国上海外滩第一台餐厅, 最佳商务午餐餐厅,获奖
读者之选,城市周末杂志,中国上海 外滩第一台餐厅, 最佳欧式餐厅,获奖
2013
读者之选“2013最佳欧式餐厅奖”, 城市周报外滩第一台餐厅
“上海最佳餐厅之一”, 尚流杂志外滩第一台餐厅
2011
2011年度旅游休闲杂志设计大奖,美国旅游休闲杂志外滩第一台餐厅, 最佳餐厅设计奖
2011 Inside大奖,西班牙巴塞罗那外滩第一台餐厅, 酒吧及餐厅类,单项大奖
2010
2010 透视杂志大奖,中国香港透视杂志外滩第一台餐厅, 最佳室内类酒吧、餐厅设计“杰出设计奖”